Je hebt verschillende soorten oliën die je kunt gebruiken om je eten in te bereiden of voor een heerlijke dressing en of salade. Neem hieronder een kijkje wat jij het beste kunt gebruiken.

Genieten en Afslanken - OlijfolieOlijfolie

Olijfolie is één van de meest natuurlijk en gezonde oliën. Olijfolie heeft een gezond effect omdat het een hoge gehalte aan polyphenol heeft. Polyphenol is een stof die voortkomt in planten en krachtig tegen kanker werken.

Olijfolie is er in verschillende kleuren, je hebt het van goudkleurig tot aan donkergroen. Het ligt eraan van welke type olijven de olie is geperst. Wanneer de olijven rijp zijn krijg je een meer goudere kleur. Als de olijven minder rijp zijn dan zal de olijfolie groener zijn.

Genieten en Afslanken - SesamolieSesamolie

Sesamolie kun je het beste gebruiken als de laatste touch voor je Aziatische gerechten en salades. Sesamolie wordt meestal geperst uit gepelde en geroosterde sesamzaadjes. De kleur is meestal donker en het heeft een nootachtige smaak.

Het wordt afgeraden om met sesamolie te wokken of frituren, de olie verbrandt te snel en hierdoor zal ook de smaak afnemen. Eenmaal een fles met sesamzaad geopend wordt je geadviseerd om de olie binnen een maand of twee te gebruiken.

Genieten en Afslanken - ZonnebloemolieZonnebloemolie

Zonnebloemolie is een goede bron van vitamine E, het is ook een bron van onverzadigde vetzuren. Zonnebloemolie is goed om ermee te bakken, wees er wel bewust van dat de ‘goedkopere’ zonnebloemolie natuurlijk ook minder gezonde bestanden bevat. Ons advies is om de ‘goedkopere’ zonnebloemolie te gebruiken voor koude gerechten en voor het vermengen met olijf olie. Gebruik de fijnere en gezondere zonnebloemolie om ermee te bakken en frituren.

Genieten en Afslanken - Pinda-olieArachideolie (pinda-olie)

Arachideolie, ook wel pinda-olie genoemd, is iets duurder dan zonnebloemolie. Arachide olie wordt gemaakt van pinda’s, daarom smaakt de olie ook een beetje naar pinda’s. Het heeft een relatief hoog verzadigd vetgehalte, en er wordt geadviseerd om het te gebruiken voor roerbakgerechten en om ermee te frituren vanwege het hoge kookpunt. Let hierbij wel op dat je gebruik maakt van geraffineerde arachideolie.

Avocado olie

Genieten en Afslanken - Avocado-olie

Avocado olie is rijk aan veel gezonde vetzuren en vitaminen, onder ander vitamine E. Het wordt voornamelijk gebruikt in Australië en Nieuw-Zeeland. Hoewel het een dure olie is, is het een heerlijk product dat je kunt gebruiken over een heerlijke mozarella en tomaten salade, of je kunt het als een basis gebruiken voor het maken van een saladedressing en marinade.

Avocado olie is ook heel erg goed voor de huid. De olie laat zich gemakkelijk uitspreiden over de huid en het trekt erg gemakkelijk de huid in.

Genieten en Afslanken

Notenolie

Notenolie wordt het meest geproduceerd in Frankrijk, Australië,Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten. Notenolie heeft een hoge gehalte aan Omega-3 vetzuren en bevat ook veel mineralen en vitaminen.

Genieten en Afslanken - NotenolieDe beste notenolie heeft een zoete smaak, en wordt voornamelijk gebruikt voor dressings. Je hebt bijvoorbeeld hazelnootolie, die kun je het beste gebruiken voor het maken van een dressingsalade met frambozenazijn.

Je hebt nog andere notenoliën, zoals amandel en macadamia. Deze oliën zijn vrijwel smakeloos maar zijn zeer erg hartvriendelijk, dit komt mede doordat ze vol zit met onverzadigde vetten.

Je hebt ook nog kokosolie, deze zit vol met verzadigde vetten. Kokosolie wordt meestal gebruikt als een heerlijke toevoeging  bij Aziatische gerechten.

Eenmaal een fles notenolie geopend is die meestal een maand houdbaar.

Genieten en Afslanken - MaïsolieMaïsolie

Zoals je verwacht bestaat maïsolie uit maïs en heeft over het algemeen een gele tint. Maïsolie is rijk aan onverzadigde vetten en voornamelijk vitamine E, hierdoor is maïsolie uitermate geschikt voor een cholesterolverlagende dieet.

Maïsolie kan voor vrijwel alle keukendoeleinden gebruikt worden, zoals bakken, braden en frituren. Het kan ook gebruikt worden voor het maken van een heerlijke dressing of marinade.

Heb je iets gehad aan de informatie over de verschillende oliën? Deel dan de informatie over de oliën zodat anderen net zoals jou hiervan kunnen genieten! Dit kan door middel van onderstaande social media knoppen ;).

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mis onze gezonde tips en recepten niet langer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in,