Genieten en Afslanken - Voordelen van kokosmelk
Kokosmelk heeft vele voordelen, we zullen hieronder een paar voordelen bespreken.

Hoe wordt kokosmelk gemaakt?

Allereerst wordt het witte gedeelte (kokosvlees) geraspt en in warm water gedrenkt. Het kokoscrème stijgt dan naar boven en blijft drijven, dit gedeelte kun je dan afromen. De resterende vloeistof wordt geperst door een kaasdoek, hetgeen wat erdoorheen komt dat is dan kokosmelk. Door dit iedere keer te herhalen krijg je steeds dunnere kokosmelk. De dikkere kokosmelk wordt gebruikt voor desserts en sauzen. De dunne kokosmelk wordt gebruikt voor het maken van curry’s en soepen.

Kokosmelk en kokoswater

Veel mensen denken dat kokosmelk en kokoswater hetzelfde is, dat is het dus niet. Kokoswater heeft de laatste tijd erg veel aandacht gekregen omdat het veel voordelen heeft voor de gezondheid. Het is onder andere een goed hulpmiddel tegen acute diarree. Uit onderzoek is gebleken dat de heldere vloeistof uit de kokosnoot goed zijn voor rehydratie of na een langdurig intensieve bewegingssessie.

Gezonde inhoud van kokosnoten

Kokosnoten zijn zeer voedzaam en zijn rijk aan vezels, vitamine C, E, B1, B3, B5 en B6. Tevens zitten er verschillende mineralen in zoals ijzer, selenium, natrium, calcium, magnesium en fosfor. In tegenstelling tot koeienmelk is kokosmelk lactosevrij, hierdoor kun je het als melkvervanger gebruiken wanneer je leidt aan een lactose-allergie. Tevens is het een goed alternatief als zuivel wanneer je gaat bakken, voor veganisten is het ook een oplossing. Vergeet niet dat je het ook kan gebruiken voor het maken van overheerlijke smoothies.

Kokosnoten bevatten verschillende hoeveelheden vet, dit vet is meestal in de vorm van een middellange keten verzadigde vetzuren (MCFA). Het is dan net zoals laurinezuur, laurinezuur heeft een bacteriedodende en virusvernietigende eigenschap. In het lichaam wordt er uit laurinezuur monolaurine aangemaakt, dit is dan weer in staat om de buitenkant van bepaalde virussen en bacteriën oplosbaar te maken en uiteindelijk worden deze vernietigd. Dit is één van de redenen waarom het wordt aangeraden om kokosmelk te consumeren zodat het het lichaam beschermd kan worden tegen infecties en virussen.

MCFA’s worden snel omgezet in energie in de lever. Er wordt gedacht dat in tegenstelling tot andere verzadigde vetten MCFA’s sneller worden gebruikt door het lichaam en minder worden opgeslagen als vet. Door het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren wordt het aangeraden om kokosmelk met mate te gebruiken.

Wat is een goede kokosnoot en hoe bewaar je die?

Wanneer je in staat bent om verse kokosmelk te bemachtigen moet je weten dat je die dezelfde dag moet gaan gebruiken als de dag dat die geperst is. Wanneer je kokosolie aanschaft dat geconserveerd is dan is het langer houdbaar en kan het op kamertemperatuur worden opgeslagen. Let dan wel op de datum die op de fles/pak/blik staat, kijk ook goed uit voor beschadigde verpakkingen of deuken in de blikken variant. Eenmaal geopend wordt het geadviseerd om de hersluitbare verpakking in de koelkast te bewaren. Door de hoge oliegehalte verandert kokosnoot snel van smaak als het niet onder de juiste omstandigheden wordt bewaard.

Maak je eigen kokosmelk!

Je kunt je eigen kokosmelk maken door water op te warmen en daarin enkele kokosvlokken erbij te gieten, hierbij moet je opletten dat het water niet gaat koken. Giet het geheel door een vergiet, hierdoor zullen de grote vlokken in het vergiet achter blijven. Het geheel dat door de filter eruit komt dien je door een kaasdoek heen te knijpen, hierdoor blijven ook de kleinere vlokken in de kaasdoek achter. Nu heb je je eigen kokosmelk, dit kun je tot ongeveer 3 à 4 dagen bewaren in de koelkast. Het wordt aangeraden om het meteen te gebruiken.

Heb je wat gehad aan onze tips? Deel dan dit artikel zodat anderen net zoals jou hiervan gebruik kunnen maken! Dit kan door middel van onderstaande social media knoppen ;). Heb je zelf nog tips? Reageer dan hieronder!

2 Responses to Voordelen van kokosmelk
  1. Ik maak graag zelf dat soort dingen. En ben zeer geïnteresseerd.


[top]

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mis onze gezonde tips en recepten niet langer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in,